जोधपुरी आलू Jodhpuri Potato Recipe (Recipe#part-7)

Jodhpuri Potato Recipe :इस अंक में तीखी चटपटी जोधपुरी आलू रेसिपी की बनाना सीखेंगे। यह राजस्थान जोधपुर का पसंदीदा खाद्य है

Jodhpuri Potato Recipe जोधपुरी आलू बनाने की सामग्री-

छोटे साइज के आलू- आधा किलोग्राम

जीरा-1 चम्मच

सौंफ-1 चम्मच

सफेद तिल-1 चम्मच

खड़ी लाल मिर्च-2

लाल मिर्च पाउडर- आधा चम्मच    

अमचूर पाउडर-1 चम्मच

धनिया पाउडर- आधा चम्मच

हल्दी पाउडर- आधा चम्मच

हींग- 1 चुटकी

धनिया पत्ती-2 चम्मच

नमक- स्वाद अनुसार 

Jodhpuri Potato Recipe बनाने की विधि-

कुकर में आलू,पानी और आधा चम्मच नमक डालकर हल्का-सा उबाल लें | ठंडा होने पर छिल्का छील दें | पैन में तेल गर्म करें और उसमें जीरा ,सौंफ और तिल डालें | जब चटकने लगे तब धीमी आंच पर पकने दें| उबले आलू डालकर, दो से तीन मिनट तक मध्यम आंच पर पकाएं |अब लालमिर्च ,हल्दी, आमचूर पाउडर ,धनिया पाउडर और नमक स्वाद अनुसार डालकर दो-तीन मिनट और चलाएं | गैस बंद कर दें | ऊपर से धनिया पत्ती डालकर गरमा-गरम सर्व करें |

Read this बनाये शुध्द टुमैटो सास

 Also read in English

In this issue you will learn how to make spicy spicy Jodhpuri Aloo recipe. This is the favorite food of Rajasthan Jodhpur

Ingredients for making Jodhpuri Potato-

Small sized potatoes – half a kilogram

Cumin –         1 teaspoon

Fennel –         1 teaspoon

White Sesame – 1 teaspoon

Steep red chili – 2

Red chili powder – half teaspoon

Amchur powder – 1 tsp

Coriander powder – half teaspoon

Turmeric powder – half teaspoon

Asafoetida –      1 pinch

Coriander leaves – 2 teaspoon

salt to taste

recipe-

Put potatoes, water and half a teaspoon of salt in the cooker and bring them to a boil. Peel off the skin when it cools. Heat oil in a pan and add cumin, fennel and sesame seeds. Let it cook on low flame when it starts crackling. Add boiled potatoes, cook on medium heat for two to three minutes. Turn off the gas Serve hot by adding coriander leaves on top.

Leave a Comment